tisdag 22 maj 2007

Dagens skägg!

Det var svårt att sätta en titel på det jobb mannen hade haft. Själv sa han lumphandlare men de som visste bättre sa att han försörjt sig som antikexpert. Mången mil hade han färdats längs Sveriges vackra gårdar, torp och samhällen. Städerna höll han sig borta ifrån så länge det var möjligt. Stockholm kom han till vid ett par tillfällen, aldrig mer sa han men återkom i arbetet bara för att han var tvungen. Ryktet om mannen spreds som en löpeld mellan byarna på landsbygden på den tiden. Det finns en man som kan göra guld av skrot, pengar av inget. Han är på väg åt vårt håll viskades det i kyrkan och hos handlarn. Var man höll utkik efter honom, var man och kvinna väntade.

Mannen färdades till häst. Kärran spänd därvid. Hästen var inte mager, inte som de han såg runt gårdarna och på fälten. På kärran satt han inte mer än nödvändigt, han visste att röra på sig, visste om kroppens behov av arbete. Han stannade där han var välkommen, där ryktet om hans kunskaper slagit rot. Väl på plats vankades det alltid kaffe med dopp, serverat av bondfruarna med bästa söndags utstyrseln på, allt för hans skull.

När det var dags att börja arbeta ville han vara ensam. Han förflyttade sig från gillestugan till kök i små svepande rörelser, som smekte han golv och trä. Han vittjade vindar och uthus, vedförråd och lador. Många blev besvikna. Där fanns inget guld att finna, inga skatter att dansa kring. Mannen avskydde fattigt folks besvikelse men lärde sig så småningom att redan till kaffet förvarna om riskerna. När allt kom omkring var det glest mellan fynden.

Ibland hade han dock tur. Där man minst kunde ana, bakom en gammal sedan länge död traktor, på väggen i kammarn eller i en låda på vinden kunde klenoder inslagna i trasor hittas.

söndag 20 maj 2007

Dagens dosa!


Dagens Pillis är en riktig liten godisbit. Skon är köpt på internet och saknar namn, vilket inte gör den mindre värd, utan tvärt om mer spännande. Att säga att en sko liknande Converse canvas high top är kopior är förlegat. Sedan länge är det helt enkelt bara en modell som vilken som. Just denna kostade nästan ingenting och passar extra bra till en polkarandig top en varm majdag. Yummy!

fredag 11 maj 2007

Dagens happening!


Nu har Anna och jag äntligen bestämt vart vår gemensamma resa bär i sommar. Förra sommaren åkte vi till London, en stad vi båda älskar. I år styr kosan mot Dublin, Kilfinane och Ballyorgan. Kilfinane och Bally-O är mina tidigare jaktmarker. Beläget vid berget Ballyhoura, Limericks högsta berg. 10 pubar delas av 1 100 Kilfinanebor. I Bally-O finns bara en pub, 20 meter från Freds hus. Fred är en härlig dam. Stilig och kaxig och med huvudet på skaft. Hon styr byns lilla kyrkan med järnhand, säger du till prästen Alan och svär som en borstbindare. Fast fuck betyder inte fuck om man uttalar det feck... det var bland det första jag lärde mig om Irland. Anna och jag håller tummarna att vi får träffa så många som möjligt av hennes härliga familj. Det betyder också att vi får oss ett par billiga övernattningar där nere. I Dublin har vi bokat hotell vid Temple Bar. Lite dyrare men närmare hem efter pubrundan påpekade Anna och hade rätt så klart. Sláinte!
(På bilden ses Freds hund Bruce blicka ut över Ballyhoura Mountains)

torsdag 3 maj 2007

Dagens dosa!


Någon frågade mig härom dagen om jag hade slut på dosor att skriva om. Så är givetvis inte fallet. Dagens Pillis är således en dosa. Dosan är en röd DKNY, en av Donna Karens sportiga New Yorkiga skor. Skorna är inköpta i Stockholm 2001, det kan ha rent av ha varit i Farsta. Otippat. Mer säger jag inte för jag har precis träffat Sefors över en middag och då kom vi att prata om överkonsumtion och att vi faktiskt inte alls blir lyckligare trots flera dussin skor i garderoben. Samtidigt kan jag inte låta bli att snegla på nike.com. Där kan man designa sin egen sko. Julafton minsann!